BON APPETIT!

ZRAZY W SOSIE WŁASNYM Z CEBULĄ I OGÓRKIEM

Lubię wiele potraw i gotuję zwykle to na co w danym momencie mam ochotę. Dawno nie jadłam zrazów. Pierwotnie planowałam nadziać je śliwką. W tej wersji zrobiłam je z duszoną cebulką i kiszonym ogórkiem. Moja mini kuchnia nie sprzyja gotowaniu, lecz jeśli się chce, można zrobić wiele.

SKŁADNIKI:

  • 1.5 kg szynki wieprzowej
  • kilka kiszonych ogórków
  • 2 duże cebule
  • przyprawy
  • mąka
  • olej

PRZYGOTOWANIE

Zawsze staram się przygotować wcześniej mięso zanim zacznę przygotowywać potrawę.

Mięso kroję w cienkie kawałki zgodnie z kierunkiem włókna mięsa. To ważne! Nie kroimy mięsa byle jak, bo stanie się twarde. Następnie tłuczkiem do mięsa rozbijamy każdy kawałek z obu stron zabezpieczając go folią wcześniej. Ten prosty zabieg ochroni mięso, aby nie uległo uszkodzeniu oraz otoczenie wokoło przed zabrudzeniem.

Uwaga, szynka jest dosyć trudnym mięsem do rozbijania go w przeciwieństwie do schabu, lecz nie należy się tym zrażać, bo mięso jest po ugotowaniu delikatne i kruche.

Po rozbiciu mięso nacieramy przyprawami z każdej strony i odkładamy minimum na kilka godzin do lodówki zabezpieczając je folia np. Ja robię to odpowiednio wcześniej np. wieczorem i zostawiam na noc w lodówce.

Cebulę dzielę na dwie połowy i każdą skrajam na cienkie paski, po czym przesmażam ją przez chwilę na rozgrzanym oleju. Duszona i przesmażona wcześniej będzie smaczniejsza.

Każdy kawałek mięsa nadziewam pokrojonymi w paski ogórkami i cebulą. Następnie zawijam i dokładnie spinam wykałaczkami.

Tak przygotowane kawałki mięsa, obtaczam mąką i przesmażam po kilka minut z każdej strony na patelni, aż nabierze złotego koloru. Przesmażone mięso przekładam do garnka i polewam wywarem z rosołu, lub Małą ilością wody. Mięso powinno być delikatnie nią zakryte, a nie w niej pływać. Dusimy na wyczucie. W zależności od ilości mięsa i jego rodzaju. Szynka potrzebowała około 45 min, aby była odpowiednio krucha.

Podajemy zrazy ziemniakami lub świeżym pieczywem. Jak lubicie.

Ja lubię ziemniaki w mundurkach nie tylko ze względu na lepszy smak. Skórki ziemniaczane są bogate w witaminy C i B oraz składniki mineralne, takie jak wapń, żelazo, jod. Jest to doskonała mieszanka, która dodaje energii i wspomaga układ odpornościowy. Łupiny ziemniaka odgrywają też dużą rolę w profilaktyce raka dzięki zawartości polifenoli i kwasu chlorogenowego.

Bon appetit!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.